-
Myślistwo
-
Zaopatrzenie myśliwskie
- Wabiki myśliwskie
- Bałwanki myśliwskie
- Medale myśliwskie
- Krzesła i siedziska na ambonę
- Środki odstraszające i przywabiające
- Pułapki żywołowne
- Kamery i fotopulapki dla myśliwych
- Radiotelefony
- Bagażniki do transportu zwierzyny
- Sygnałówki myśliwskie
- Torby i plecaki
- Termosy i kubki termiczne
- Podkładki pod trofea myśliwskie
- Ambony i zwyżki
- Środki do trofeów
- Troki myśliwskie
- Książki dla myśliwych i pasjonatów przyrody
- Wagi
- Orczyki i haki
- Akcesoria dla psów myśliwskich
- Pozostałe akcesoria myśliwskie
- Bioasekuracja i opryskiwacze
-
Zaopatrzenie myśliwskie
- Amunicja
-
Broń
-
Akcesoria do broni
- Broń myśliwska
- Broń sportowa
- Broń używana
- Konserwacja broni
-
Akcesoria do broni
-
Strzelectwo
- Akcesoria strzeleckie
- Wiatrówki bez zezwolenia
- Odzież strzelecka
- ASG
- Łuki i strzały
- Proce
- Broń czarnoprochowa
-
Optyka
-
Odzież i obuwie
- Latarki
-
Gospodarstwo domowe
-
Outdoor
- Marki
KUCHNIA BIESZCZADU - KRZYSZTOF ANTONISZAK
Już przy zamówieniu min. 350zł (NIE DOTYCZY SZAF NA BROŃ!)
Jesteśmy największym sklepem myśliwskim w Polsce.
14 dni na zwrot produktu bez podania przyczyny.
Kochani! Oddaję w wasze ręce kolejną już książkę o tematyce kucharskiej z pogranicza łemkowsko-bojkowskiego, a nade wszystko z terenu Karpat Zachodnich. Teren jaki objąłem badaniem, praktycznie zaczyna się w okolicach Sławska na Ukrainie, a kończy się gdzieś w okolicy Buska, Krynicy Górskiej. Zbierane od wielu, wielu lat przepisy, w dużej mierze od osób, które już spożywają niebiańskie potrawy, trudno jest zestawić w jakąś chronologię lub też podawać je pod kątem walorów smakowych, czy też według spisu alfabetycznego. Podaję je tak, jak zostały spisane. Dużą trudność przysporzyły mi tłumaczenia z pamiętników gospodyń z tamtych czasów, które pisane były w mieszanym języku bojkowsko-łemkowsko-rusnacko-węgiersko-słowacko-ukraińsko-niemiecko-rumuńsko-polskim. W wielu przypadkach trzeba było domyślać się z jakich składników i jak zrobić daną potrawę. Najprostszym rozwiązaniem było ugotowanie jej metodą prób i błędów. [...] Chciałem tu dodać, że zapiski te mające `set` lat, w wielu przypadkach dotykały znamienitych wydarzeń, które miały miejsce na tej ziemi i nie są znane obecnym historykom. Na podstawie starej bieszczadzkiej kuchni można odtwarzać historię tej ziemi, czasy mlekiem i miodem płynące oraz okres tzw. nędzy galicyjskiej, która nie omieszkała tej ziemi ominąć. [...] Można więc w tej książce znaleźć potrawy bardzo proste i prymitywne, które pozwalały na jako takie przeżycie, ale można również srodze się zdziwić, kiedy potrawy będą bardzo zacne i drogie. Ponad wszystko jednak, prymitywność przygotowania tych potraw i ich zadziwiający, wspaniały smak nie mają sobie równych w żadnym innym rejonie świata.
Oceny produktu (0)