Jak oczyścić czaszkę zwierzęcia i konserwować poroże?

Jak oczyścić czaszkę zwierzęcia i konserwować poroże?

Poroża i czaszki upolowanych zwierząt stanowią prawdziwy powód do dumy każdego adepta myśliwskiej sztuki. Są one świadectwem jego skuteczności i doświadczenia. Kolekcjonowanie poroży upolowanych zwierząt jest wielowiekowym elementem myśliwskiej tradycji, a umiejętność preparowania i konserwacji czaszek oraz poroży jest niezwykle ceniona wśród pasjonatów i adeptów myślistwa. Preparowanie czaszek i poroży stanowi na pozór tajemną sztukę, rodzaj myśliwskiej alchemii. W obecnych czasach możemy jednak korzystać z szeregu rozmaitych środków do konserwacji i czyszczenia poroży, które znacznie ułatwiają pracę z myśliwskimi trofeami oraz dają zdumiewające efekty działania.

W naszym artykule zastanowimy się jak oczyścić czaszkę zwierzęcia oraz jak konserwować poroże jelenia i innych zwierząt łownych.

Jak oczyścić czaszkę zwierzęcia? – krótki poradnik

Najbardziej tradycyjną metodą oczyszczania czaszki zwierzęcia jest metoda larwalna. Polega ona na wystawieniu czaszki zwierzęcia w ciepłym okresie roku na zewnątrz, tak aby została ona opanowana przez larwy padlinożernych owadów. Larwy oczyszczą z biegiem czasu czaszkę z mięsa, pozostawiając tylko ścięgna i skórę, które można później bez większych trudności usunąć samodzielnie. Wyżej opisana metoda jest całkowicie naturalna, a larwy są w stanie w pełni oczyścić z mięsa czaszkę zwierzęcia. Oczywistą wadą metody larwalnej jest stosunkowo długi czas oczekiwania na końcowy efekt. Wynosi on bowiem około dwóch tygodni. Pełną skuteczność metody larwalnej gwarantują dodatkowo stale utrzymujące się sprzyjające warunki pogodowe – temperatura oscylująca w granicach 20 stopni Celsjusza. Metoda larwalna pozwala uzyskać efekt naturalnego wybielenia czaszki. Czaszki oczyszczane tą metodą wyróżnia zazwyczaj ciemniejszy, bliższy kremowemu, odcień bieli, aniżeli ma to miejsce w przypadku czaszek oczyszczanych poprzez gotowanie. Czaszki poddawane procesowi gotowania mają bowiem bardziej jasny kolor, przez wielu myśliwych uznawany za nienaturalny. Aby usunąć nieprzyjemną woń padliny z czaszki oczyszczonej przez larwy owadów, należy ją porządnie wymoczyć w wodzie utlenionej.

Stosowanie metody larwalnej jest obarczone licznymi niedogodnościami i w wielu przypadkach warto stosować metodę gotowania. W lecie najlepiej do wygotowania nadają się świeże znaleziska bez żadnych larw. W zimie głowa powinna odleżeć kilka tygodni w dodatniej temperaturze i następnie zostać wygotowana.

Przed rozpoczęciem gotowania należy ściągnąć skórę, odciąć żuchwę i usunąć tyle mięsa ile się tylko da. Po tym wstępnym przygotowaniu głowę należy wsadzić na około 12 godzin do garnka z zimną wodą. Dzięki wymoczeniu głowy wypłukana zostanie krew z kości sitowych. Następnie można rozpocząć proces gotowania głowy, należy jednak przy tym pamiętać, aby nie zanurzyć przypadkiem róży poroża. Głowę jelenia należy gotować od 60 do 90 minut, a głowę sarny od 20 do 45 minut. Podczas gotowania powinno się co mniej więcej 10 minut sprawdzać, jak skóra odchodzi od czaszki. Należy pamiętać, aby unikać gotowania w domu, towarzyszy mu bowiem bardzo nieprzyjemny odór.

Po procesie gotowania czaszkę należy zanurzyć w roztworze nadtlenku wodoru o stężeniu około 2-3%. Podobnie jak przy procesie gotowania, należy pamiętać, aby nie zanurzyć przy tym róży poroża. Nadtlenek wodoru może bowiem odbarwić poroże i sprawić, iż będzie ono nieestetycznie wyglądało. Czaszka powinna pozostawać zanurzona w roztworze przez okres około 24 godzin. Po wyjęciu z roztworu należy oczyścić czaszkę z resztek pozostałych ścięgien i skóry i dokładnie opłukać świeżą wodą, a następnie należy ją wystawić do pełnego wysuszenia na słońcu. Zdarza się, iż na czaszce pomimo gotowania i wymaczania w nadtlenku wodoru utrzymuje się odór padliny, wówczas należy ją dodatkowo wymoczyć w wodzie utlenionej. By zwiększyć skuteczność procesu przygotowywania głowy zwierzęcia na trofeum, możesz wykorzystać środek do czyszczenia trofeów, który znajdziesz w ofercie naszego sklepu internetowego sklepszostak.pl

Mamy nadzieję, że powyższy opis pozwoli Ci zrozumieć jak oczyścić czaszkę zwierzęcia i jak wybielić czaszkę jelenia.

Jak konserwować poroże jelenia?

Poroże z racji tego, że nie jest otoczone skórą ani mięsem nie wymaga aż tak skomplikowanego procesu preparacji, jak ma to miejsce w przypadku czaszki. Należy jednak mieć na uwadze, iż w porożu zwierząt płowych może się czaić wiele bakterii i zarazków. Należy zatem pamiętać, aby pozbawić nasze przyszłe trofeum wszelkich potencjalnie niebezpiecznych drobnoustrojów, które mogą przenosić różnorakie odzwierzęce choroby.

Poroża nie musimy gotować w specjalnych roztworach nadtlenku wodoru, jak ma to miejsce w wypadku głów, ale wystarczy zagotować je w osolonej wodzie. Już ten zabieg spowoduje, iż zabite zostaną wszelkie wspomniane wyżej szkodliwe mikroorganizmy. Gotowanie powinno odbywać się przez okres mniej więcej trzydziestu minut. Pamiętaj przy tym, aby, jeśli to możliwe, nie robić tego w domu. Podobnie, jak w przypadku głowy zwierzęcia, wywołuje ono niesamowity wręcz odór. Po ugotowaniu nasze poroże powinno schnąć przez okres mniej więcej 24 godzin. Podobnie, jak w przypadku czaszki, poroże powinno być wystawione do słońca i wysychać w sposób naturalny. Najlepiej jednak nie wystawiać poroża na słońce na okres dłuższy niż 24 godzin, bowiem zbyt długie schnięcie w słońcu może doprowadzić do erozji naszego trofeum.

Jeżeli chcemy, aby nasze poroża zawsze prezentowały się godnie i zachowywały swój oryginalny wygląd, powinniśmy poddawać je regularnej konserwacji. Powinniśmy wykonywać regularne czyszczenie naszego poroża z osadzającego się na nim kurzu oraz brudu. Jeżeli zastanawiamy się jak wyczyścić stare poroże, musimy pamiętać, iż nie należy tego czynić z użyciem różnych inwazyjnych środków, mogłyby one bowiem odbarwić nasze poroże. Zazwyczaj do czyszczenia wystarczą podstawowe środki – gąbka, woda oraz mydło. Wiekowe poroża często pokrywają się zielonym osadem. Jest to naturalny proces, należy bowiem pamiętać, iż poroże jest materiałem organicznym i może na przykład pokryć się warstwą pleśni. Wszelkie naloty i osady najlepiej usuwać z poroża za pomocą noży, trzeba jednak pamiętać, ażeby czynić to ostrożnie i z wyzuciem, tak by nie uszkodzić poroża. Następnie powinno się takie oczyszczone poroże odpowiednio zabezpieczyć. Bardzo dobrym produktem do zabezpieczania starych poroży jest dostępny w naszym sklepie internetowym sklepszostak.pl bronzer do barwienia poroża. Jest to preparat nadający porożu pięknego brązowego koloru i chroniący je przed tworzeniem się na jego powierzchni rozmaitych osadów.

Mamy nadzieję, iż nasz krótki poradnik pozwolił Ci dowiedzieć się jak konserwować poroże jelenia oraz jak wyczyścić poroże jelenia. Preparowanie trofeów myśliwskich nie jest czynnością trudną, wymaga jednak przestrzegania kilku podstawowych reguł, które zapewnią naszym trofeom, czaszkom i porożom piękny i dostojny wygląd na długie lata.

Sprawdź nasze inne poradniki: